Wokół Tradycji - program gospodarstwa domowego


Strona Główna »  Krupnik, czyli kasa z bulwą

Krupnik, czyli kasa z bulwą

Składniki
½ kg żeberek lub kości schabowej,
2 marchewki,
seler, pietruszka, cebula
ziemniaki
kasza jęczmienna średnia lub drobna
liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz,
łyżeczka cukru

Wykonanie
Mięso wkładamy do zimnej wody, zagotowujemy i gotujemy ½ godziny na małym ogniu (to ważne!).
Następnie dodajemy całe warzywa, listek, ziele angielskie i pieprz. Gdy mięso jest ugotowane, wykładamy je razem z warzywami na talerzyk do wystygnięcia. Wywar przecedzamy. Do czystego wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki i kaszę jęczmienną. Gotujemy 20 minut. Pod koniec dodajemy sól, cukier oraz pokrojone mięso i warzywa, tj. pietruszkę i marchew. Przed podaniem wkrajamy zieloną natkę pietruszki.

Przepis podała: Barbara Barszczewska



Strona jest zwalidowana i zgodna z XHTML 1    Created by KANET.EU