Wokół Tradycji - program gospodarstwa domowego


Strona Główna »  Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki:
6 jajek
6 szklanek mąki
6 jabłek pokrojonych w cienkie plastry (jak chipsy)
6 łyżek cukru
1 aromat waniliowy
3 szklanki mleka ciepłego
1 mała paczka drożdży
5 łyżeczek soku z cytryną

Wykonanie:
W pierwszej misce rozmącić jajka.
W drugiej miseczce rozetrzeć drożdże i cukier, dodać ciepłe mleko i wymieszać.
Dodać rozmącone jajka, aromat, sok z cytryny. Całość szybciutko i solidnie wymieszać ręką (nie robotem!).
Dodać pokrojone w cienkie plastry jabłka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Smażyć na głębokim oleju, nakładając ciasto łyżką zamaczana w wodzie.

Sos do polania:
Śmietana 18%, najlepiej z Piątnicy,
3 łyżki cukru, łyżka cynamonu. Całość wymieszać i polewać smażone racuchy



Strona jest zwalidowana i zgodna z XHTML 1    Created by KANET.EU