Rogaliki krucho-drożdżowe
Składniki:
ciasto
2,5 szklanki mąki (40dag)
½ kostki margaryny,
5 dag drożdży,
5 łyżek cukru,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
2 żółtka,
Skórka otarta cytryny
Nadzienie
Do wyboru: słoik konfitury wiśniowej, twaróg lub jabłka
Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Mąkę posiekać z margaryną. Połączyć wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Gdyby było zbyt twarde dodać śmietany. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm nadając mu formę prostokątną. Podzielić na trójkąty. W środku podstawy każdego trójkąta umieścić łyżeczką nadzienie i zawinąć ciasto w rogalik, zaczynając od szerszego boku. Blachę lekko natłuścić i ułożyć na niej rogaliki. Można je posmarować roztrzepanym jajkiem lub po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Piec około 20 minut w temperaturze 170 st. C aż się zarumienią.
Przepis podała: Maryla Wierzbicka