Wokół Tradycji - program gospodarstwa domowego


Strona Główna »  Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki:

ciasto
2,5 szklanki mąki (40dag)
½ kostki margaryny,
5 dag drożdży,
5 łyżek cukru,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
2 żółtka,
Skórka otarta cytryny

Nadzienie
Do wyboru: słoik konfitury wiśniowej, twaróg lub jabłka

Cukier puder do posypania

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Mąkę posiekać z margaryną. Połączyć wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Gdyby było zbyt twarde dodać śmietany. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm nadając mu formę prostokątną. Podzielić na trójkąty. W środku podstawy każdego trójkąta umieścić łyżeczką nadzienie i zawinąć ciasto w rogalik, zaczynając od szerszego boku. Blachę lekko natłuścić i ułożyć na niej rogaliki. Można je posmarować roztrzepanym jajkiem lub po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Piec około 20 minut w temperaturze 170 st. C aż się zarumienią.

Przepis podała: Maryla Wierzbicka



Strona jest zwalidowana i zgodna z XHTML 1    Created by KANET.EU